De Schapendoes Club

 

 

5 dagen Stapcontact op Ameland
 

 
     

 van 't bestuur

 van de leden

 gezondheid

 buitenland

 herplaatsing

 in memoriam

 archief
 

Vorig jaar kreeg ik van een vriendin het boek “de Hondenfluisteraar” van Klaas Wijnberg in handen. Op een of andere manier sprak het me aan. Vooral het oogcontact en het oefenen met een groep honden op verschillende buitenlocaties. De theorie meteen in praktijk brengen met iemand die je daarin begeleid. Je kunt dan ook van elkaar veel leren. De site van Stapcontact is informatief maar ik wilde wat meer weten en ging eerst maar eens wat zoeken op internetforums. De verhalen die je dan leest liepen uiteen van heel positief tot negatief.
Er werd b.v. geschreven, dat je “zomaar” weggestuurd kan worden wegens slecht gedrag ??? Tegenspraak wordt niet geduld, probleemhonden worden geweigerd …..en dat terwijl je zoveel geld uitgeeft ! Je kunt je afvragen of deze mensen zelf naar Ameland zijn geweest of “iets” hebben opgevangen via via….
Anderen waren enthousiast en gebruiken de methode al jaren.

Bellen met de fam Wijnberg, om te vragen of ik met Jeppe, onze eigenwijze en goed gebekte Schapendoesreu van 1,5 jaar, op mijn plaats zou zijn bij Stapcontact.

Daphne vertelde wat ik kon verwachten, dat alleen de tegen mensen gerichte agressieve honden werden geweigerd in de groepsworkshop. Dit is namelijk niet prettig voor de andere deelnemers. De manier van lesgeven is heel direct, dus zijn er misschien mensen die daar moeite mee kunnen hebben. Klaas zal je niet sparen als hij daarmee zijn doel kan bereiken: een goed evenwichtig natuurlijk contact met je hond. Mijn ervaring is dat Klaas zo duidelijk is dat het verhaal blijft hangen en je gaat nadenken. Dit kost bij de ene persoon wat meer moeite dan bij de ander! Met wat humor komt Klaas ver. Verder wordt er een grote inzet verwacht en zijn het pittige (studie) dagen. Ook wordt geadviseerd het boek de puppyfluisteraar alvast op te laten sturen en tevoren door te lezen. Ik heb me ingeschreven !


kennismaking Wolf en Jeppe

Dagschema:

's ochtends 3 uur praktijk, 's middags 3 uur theorie, 's avonds huiswerkopdrachten.


op weg naar het strand

's Morgens ga je met de groep naar een buitenlocatie om te leren observeren, oefenen, met geregeld op jou en je hond gerichte feedback van Klaas. De honden van Klaas, een Saarloos wolfhond “Wolf” en de Labrador “Dorus” gaan mee en zorgen (vooral Wolf) voor prachtig te observeren gedrag. (een trainer die zijn eigen honden meeneemt tijdens de training zie je niet elke dag)


op zo'n prachtige locatie wil toch iedereen wel trainen....

Klaas roept de groep meerdere keren bij elkaar tijdens de buitensessie, om uitleg te geven. Als we in de groep staan en Klaas verteld, leren de honden al snel dat stilstaan van de baas, zitten of liggen voor de hond betekend. Heel handig, ook voor op de hondenschool bleek later na thuiskomst.

's Middags theorieles met veel wetenswaardigheden, verhalen, beeldmateriaal en uitleg over de praktijkles, rassenkennis, lichaamstaal, agressie, basisbegrippen van leren, enz. We krijgen een workout om alles nog eens terug te kunnen lezen.
En Klaas kan geweldig vertellen ! Vragen worden op prijs gesteld. Klaas weet ze door de vele jaren praktijkervaring en kennis levendig te beantwoorden. Ook worden wij gestimuleerd om veel kennis te vergaren. “lees het hoofdstuk voor morgen nog even door voor je gaat slapen”

Ogendier:

De methode zelf begint met het aangeboden geconcentreerd oogcontact door de hond en het belonen hiervan. Na oogcontact een oefening aanbieden m.b.v. een aangeleerd gebaar zodat je deze oefening kunt belonen. We werken alleen met gebaren en met zo min mogelijk geluiden: Hierdoor let een hond steeds beter op je en wacht niet af totdat jij aandacht vraagt. Op de gebaren (lichaamstaal) wordt wonderlijk snel gereageerd door de honden. Een hond is meer een ogendier dan een orendier dus waarom zouden we het de hond en dus ook onszelf niet gemakkelijk maken? Oogcontact is heel belangrijk, zolang een hond geconcentreerd naar je kijkt is hij op jou gericht en heeft hij geen interesse in zijn omgeving vol afleiding.

Fase 1 en Fase 2:

Volgens Klaas moet je eerst zorgen dat je een goede basisrelatie met de hond hebt. Zorg dat je de leider bent, hier vaart de hond wel bij. Dit is fase 1.

Daarna kun je veel gemakkelijker met training, fase 2, beginnen en vorderingen maken.

Voer is voor de hond een heel belangrijke reden voor samenwerking dus belonen we met brokjes van de dagelijkse maaltijd van de hond. De tip van Klaas om de avond voor de eerste trainingsdag weinig te voeren gaf van sommigen meteen al de reactie: ahhh zielig..

Klaas: een hond kan 3 weken zonder voer…!

Zelf hebben we trouwens geen zorgen om onze maaltijden. Daphne zorgt voor ontbijt en lunch en als we `s avonds in een gezellige tent uit eten gaan worden we gebracht en gehaald. De honden gaan in de kennels van de boerderij. Heerlijk ontspannen.

Theorielessen:

Belangrijk is om te weten uit welke rasgroep jouw hond komt en wat de werkeigenschappen zijn. Wat is de passie van de hond. Voor een Schapendoes is dit herderen: regelen, controle hebben over het liefst alles om hem heen: de kaartjesknipper. Dit gedrag moet dus door de leider, door oefeningen, bijgestuurd/gecontroleerd worden anders neemt hij het heft snel in handen. (drijft b.v. alles bij elkaar wat beweegt)


theorie

Ook is mij nu duidelijk geworden dat je meestal te snel een trainingsdoel wilt bereiken met te grote stappen. Neem de tijd, maak een doordacht plan en voer het technisch goed uit.

Er wordt heel vaak beloond bij goed gedrag. Dit werkt natuurlijk super bij een hond met gezonde trek. Ook hebben we in de praktijk geleerd dat corrigeren zo af en toe toch gewoon nodig is, net zoals in de hondenwereld. Als je weet (door een goed opgezet en uitgevoerd stappenplan) dat de hond een bepaalde oefening beheerst, b.v. volgen, en de hond trekt je na de goed uitgevoerde training op de hondenschool toch weer gewoon naar de auto, en je hebt hier een probleem mee, mag je corrigeren OP HET JUISTE MOMENT OP EEN ADEQUATE MANIER. Bij Jeppe werkt het b.v. goed om met een stokje of het einde van zijn lijn voor de neus langs te zwaaien als hij te ver vooruit liep. Een lage grom vooraf zodat je later geen stokje meer nodig hebt en alleen een grom(metje) voldoet. Na de correctie meteen weer belonen als de hond naast je loopt zonder trekken. Zo ben je heel duidelijk (eerlijk) naar de hond. Het kwartje valt snel! Moet ook, want corrigeren moet tijdelijk zijn, het gedrag moet direct veranderen anders doe je het niet goed.

Het gedrag van de hond is goed of het is niet goed. Een beetje goed of een beetje slecht bestaat niet. Wees duidelijk/eerlijk/consequent.

Klaas neemt het altijd op voor de hond, een slechte hond bestaat niet dus….kijk naar jezelf, de omstandigheden en zoek naar oplossingen !

Evaluatie:

De laatste dag is er `s middags een evaluatie van onze week Stapcontact. Klaas geeft ons persoonlijk mee wat onze vorderingen zijn geweest en geeft verschillende tips voor de komende tijd zodat we goed verder kunnen. Zelf kreeg ik mee dat ik al meer zelfvertrouwen had opgebouwd deze week. Oppassen voor teveel ambitie en ook de controle af en toe wat los laten. Fouten maken hoort erbij. Jeppe is een jonge hond, heeft leiding nodig. Is nog niet helemaal in balans maar volgens Klaas gaat dat helemaal goed komen.

En dat weet ik nu zelf ook heel zeker.

Wat ook nog een praktische tip was: doe Jeppe een strikje in zijn haar of knip wat van zijn kuif weg. De hond ziet jou wel maar jij ziet zijn ogen niet !

Peter en Janny van het Haskerhûs moeten het niet horen maar ik heb gekozen voor de terughoudende behandeling met een efileerschaar. Het is tenslotte wel een reu…. strikjes !!!


links Tanja met Jeppe (en kijk eens hoe mooi ik blijf zitten baas...)

Het is maar een  samenvatting van de prachtige 5 dagen Stapcontact, en ik kan er nog veel meer over vertellen……en als daar belangstelling voor is.... mijn e-mail adres staat onderaan dit artikel.

Tanja Rozendal
tanja.rozendal@planet.nl

 
 


Op deze pagina kunnen leden hun verhalen en/of belevenissen publiceren, per e-mail opsturen naar de webmaster.

 

 
 
 Last updated 03-12-2015

 

disclaimer  © De Schapendoes Club  www.schapendoesclub.nl  webdesign J.W.G.