De Schapendoes Club

 

 

Gezondheid
 

 
     

 van 't bestuur

 van de leden

 gezondheid

 regio

 herplaatsing

 in memoriam

 archief


 


Vergiftiging door Cacaoafval bevattende meststoffen bij honden

We weten allemaal dat chocolade vergif is voor onze hond maar wist u dat cacaodoppen die in de tuinen gebruikt worden nog veel gevaarlijker zijn!

Inleiding

Meestal gebruikt men als meststof een NPK-meststof (stikstof, fosfaten en kalium). Daarnaast bestaan er een aantal andere minder gebruikte meststoffen, waarin o.a. dierlijke afvalstoffen, meel van oliekoeken en cacaodoppen zijn verwerkt.

Deze cacaodoppen bevatten een grote hoeveelheid theobromine. Dit is dezelfde stof, die in chocolade verantwoordelijk is voor de vaak ernstige vergiftigingen bij honden.

Deze meststof wordt soms in grote hoeveelheden gebruikt als grondverbeteraar. Honden eten hier graag van en zo krijgen wij jaarlijks melding van enkele gevallen van vergiftigingen. De symptomen kunnen zeer ernstig zijn, afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid.

Toxiciteit

Theobromine behoort tot de groep van de methylxantines. Hiertoe behoren ook cafeïne en theofylline. Deze plantaardige alkaloïden geven een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast geven ze een relaxatie van de gladde spieren (vooral de bronchiale) en een verhoogde diuresis.
Theobromine wordt teruggevonden in cacaobonen. Dit zijn de zaden van Theobroma cacao. De chocolade die hieruit gemaakt wordt, bevat al naar gelang de soort, veel of weinig theobromine. Onderstaande tabel geeft de concentratie van theobromine in enkele producten:

 

Product

Theobromine per gram

 

 

Witte chocolade

0.009 mg

Oplos chocolade

0.5 mg

Melk chocolade

1.5 - 2.2 mg

Pure chocolade

4.5 – 16 mg

Cacao poeder

5.3 – 26 mg

Cacao bonen

11 – 43 mg

Meststof met cacaodoppen

2 – 4 mg*

Grondverbeteraar met cacaodoppen

7 – 12 mg

Een dosis van 100 – 250 mg theobromine/kg lichaamsgewicht is een potentiële letale dosis. Voor een hond van 10 kg komt dit overeen met 250 gram organische meststof, 80 gram grondverbeteraar of 450 gram melkchocolade.

Heeft uw hond onverhoopt toch cacaodoppen gegeten neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een dierenarts, als u niks doet kan uw hond hieraan overlijden.
 

met dank aan KC Brummen

 Last updated 24-05-2016

 

disclaimer  © De Schapendoes Club  www.schapendoesclub.nl  webdesign J.W.G.