De Schapendoes Club

 

 

Nieuws van en voor de leden
 

 
     

 van 't bestuur

 van de leden

 gezondheid

 tentoonstelling

 herplaatsing

 in memoriam

 archief 

Doezen, blaffen en Pavlov!

Tot twee jaar geleden had ik 2 schapendoezen: Cobus (nu 7 jr)  en Elco (nu 6 jr)  beiden zijn hier als pup komen wonen. Hebben beiden dezelfde opvoeding gehad met 1 verschil; Cobus is alleen door mij opgevoed en Elco door mij én Cobus. Twee heerlijke, ondeugende maatjes. 

Mijn buren wisten altijd precies wanneer ik wel/niet thuis was. Als ik thuis was, blaften de doezen als: de postbode, folderbezorger langskwam, de bel ging, er mensen dicht langs het huis liepen e.d. Was ik niet thuis dan waren de doezen……….STIL!!! Ook als de bel ging, de postbode/folderbezorger langs kwam en zelfs als je op het raam tikte!  Dit is echt waar!

Kortom buren die geen last hebben van jouw honden! Fantastisch! Wat wil je nog meer!

Tja en toen had twee jaar geleden Anjou (toen 5 jr, nu 7 jr) plotseling een plekje nodig. Ze was herplaatst maar dat liep niet helemaal volgens plan en ze moest daar weer weg, de fokker was in het zonnige zuiden en mailde mij of ik wat kon doen. Ok, contact opgenomen, Anjou + gezin hier op bezoek geweest en ………. Anjou is direct gebleven! Er is behoorlijk wat gesteggel geweest tussen Cobus en Anjou over wie er de baas was. En nog steeds hebben die twee zo af en toe een ´meningsverschil`. Wie de baas is…………hangt af van het moment/situatie/humeur. Elco vindt het allemaal prima. 
 

 
  Met de komst van Anjou was het voor de buren zéér duidelijk wanneer ik niet thuis was; blaffen, blaffen en nog eens blaffen en……..in drievoud! Als ik thuis was, werd Anjou rustig, maar hadden de mannen zo iets van; wij moeten de baas beschermen (hebben we toch altijd gedaan?). Kortom; er werd wel heel veel geblaft en buren gingen klagen.

Na lang beraad met mijzelf en vele anderen, heb ik uiteindelijk besloten om de benches meer te gebruiken en een blafband aan te schaffen. Eentje die een waarschuwing geeft voordat er een schok(je) volgt. Een probleem(pje) wie krijgt die band om? Tja de hond die begint met blaffen, toch? Wordt wat lastig als je denkt te weten wie dat is maar inmiddels ook zeker weet dat de anderen net zo hard mee blaffen. Draagt nr 1 de band en gaat blaffen, krijgt ze een waarschuwing en zal (hopelijk) stil zijn maar……kunnen de andere 2 door gaan blaffen en krijgt nr 1 alsnog de schok. Dus 3 blafbanden aanschaffen? Ja, dus (via internet valt de prijs wel mee).

Om zeker te weten hoe de honden reageerden, heb ik de banden natuurlijk omgedaan toen ik (op een zonnige zaterdagmiddag) thuis was:

Cobus en Elco vonden het heel raar/vreemd dat ze een band omkregen. Anjou ging echter netjes zitten tot de band om was en ……. ging liggen.

Na 10 minuten schudde Anjou met d´r kop, ging er een waarschuwingspiepje af en ging zij direct liggen. Echter ….Elco dacht zijn piepspeeltje te horen en begon van pure enthousiasme te blaffen. Tja, waarschuwingspiepje bij Elco die nog enthousiaster werd en een schok kreeg! Hij sprong een halve meter de lucht in en zocht bescherming bij mij. Prima ik wist nu hoe Elco reageerde (en Anjou).

Nu Cobus nog. Even later hoorde ik de sirene van een ambulance en was Cobus aan de beurt. Kop omhoog en….loeien! Tot hij het waarschuwingspiepje kreeg, een schok kreeg, zich omdraaide en naar binnen liep! Elco zat naast mij en keek mij aan van; Ik was het niet! Anjou reageerde niet (loeit normaal zeker zo hard mee)!

Vervolgens heb ik de banden verspreidt in de kamer gelegd en gekeken wat er gebeurde: een band gaat af wanneer één van de honden gaat blaffen; Elco kijkt direct ´ik was het niet`, Cobus draait zich om en gaat in zijn bench liggen, Anjou gaat op haar kussen liggen. Drie honden blaffen niet (meer). Hoezo Pavlov? 

Voor mij was het heel duidelijk:
Anjou wist precies wat er aan de hand was en wat er ging gebeuren, heeft heel duidelijk ervaring met de blafband.
Elco heeft de band niet nodig aangezien hij al reageert als er een waarschuwing bij 1 van de anderen afgaat.
Cobus heeft de band ook niet nodig, draait zich bij een waarschuwing van hemzelf of bij een van de anderen om en gaat naar binnen/bench.
Zo af en toe heeft Anjou van die dagen dat ze van alles hoort en dus moet blaffen. Als ik haar blafband pak, gaat ze netjes zitten, krijgt ze de band om, gaat ze rustig liggen en blaft ze NIET meer. Hoezo Pavlov?

Nu na 2 maanden liggen de banden nog steeds verspreidt in de kamer en geven mijn buren aan dat de honden niet meer blaffen als ik weg ben. Fijn!
Dit terwijl……de batterijen van de banden inmiddels al lang leeg zijn. Hoezo Pavlov? 

Betsy

 
 
  Betsy geeft de pen door aan Herma
 
 
     

Op deze pagina's kunnen leden hun verhalen en/of belevenissen publiceren, per e-mail opsturen naar de webmaster
 

 Last updated 03-12-2015

 

disclaimer  © De Schapendoes Club  www.schapendoesclub.nl  webdesign J.W.G.