De Schapendoes Club

 

 

Gezondheid
 

 
     

 van 't bestuur

 van de leden

 gezondheid

 regio

 herplaatsing

 in memoriam

 archief
 

Processie rupsen in het middenlandse zeegebied

Vakantie, wandelen in de bergen, heerlijk natuurlijk maar let hier even op, want naast teken, zandvlooien enz. enz. loert er nog meer gevaar:

Wij, Tanja Oene, Jeppe en Maamke, zijn kort geleden in de Alpen geweest en hebben weer prachtige wandelingen gemaakt.Daar kwamen we een soort nesten tegen in de dennenbomen met daarin kleine rupsjes.
Je zag aan de bomen dat ze hier veel last van hadden, want er waren halve dennen bruin.

 Weer op de camping na onze eerste wandeling, kwam de eigenaar meteen op ons af. 
Waren we met de honden op de noordhellingen geweest? Hou de honden in de gaten want de rupsen zijn gevaarlijk voor honden.
Ze kunnen er erg ziek van worden. Je moet direct naar de dierenarts als de honden ermee in aanraking zijn gekomen.
Tenminste dat is wat wij begrepen, alles wat hij vertelde was in het Italiaans……

Met Jeppe en Maamke was niets aan de hand. We hebben daarna natuurlijk goed opgelet.

Hierbij even wat foto’s zodat de vakantiegangers gewaarschuwd zijn.

Ook in Portugal en Spanje zie je deze nesten, het zijn processie rupsen, alleen zitten ze in de zuidelijke landen niet de eikenbomen maar in de dennen.

Ook wij (Peter en Janny en onze honden) zijn door de plaatselijke bevolking keer op keer gewaarschuwd om absoluut niet in de buurt van die nesten te komen.
M.n. als de rupsen zich gaan verplaatsen (in processie) zijn honden natuurlijk super nieuwsgierig en is het risico dat ze er aan snuffelen levensgroot.

E het zijn de haren die de problemen veroorzaken, ook al zijn de rupsen weg, de haren blijven tot wel  5 jaar na die tijd problemen veroorzaken.
Net zoals bij mensen veroorzaken dit tal van problemen maar schijnbaar is de zuidelijke rups nog wat erger dan de Nederlandse eikenprocessie rups want er sterven honden nadat ze met die haren ze in contact  zijn geweest.

Neuzen en tongen zwellen zo erg op dat de hond in ademnood komt en de plekken waar de haren de hond geraakt hebben, gaan ontsteken.

Wij kregen van de plaatselijke bevolking het volgende advies:
ONMIDDELLIJK naar de dierenarts en de hond laten behandelen met URBASONDE 40 mgr. Het is verpakt in een ampul en dient subcutaan te worden toegediend door de dierenarts.

Zelfs in de desbetreffende landen weten niet alle dierenartsen van deze behandeling, dus mocht het u overkomen neem deze informatie mee. En alleen onder begeleiding van een deskundige mag deze behandeling worden gegeven gezien het feit dat de behandeling niet zonder risico op bijwerkingen is.

In onderstaande stuk ( gepubliceerd in Spanje) laat nog weer een keer duidelijk zien hoe gevaarlijk deze processie rups voor honden

 

 
 

Inwoners Spanje opgelet: de processierups is gearriveerd, gevaarlijk voor kinderen en dodelijk voor honden

MADRID – De hoge temperaturen in veel delen van Spanje hebben ervoor gezorgd dat de gevaarlijke processierupsen weer in grote getalen aanwezig zijn. Deze kleine beestjes zien er ogenschijnlijk niet gevaarlijk uit maar schijn doet bedriegen aangezien kinderen goed ziek kunnen worden door het aanraken van deze rups en huisdieren zoals honden er zelfs aan kunnen overlijden.

De processierups of in het Spaans “oruga procesionaria” is een klein, gemeen en gevaarlijk beestje die normaal gesproken in groepsverband gezien wordt. Zoals de naam al aangeeft lopen ze vaak over de grond in een processiestijl, achter elkaar aan maar zijn ze ook in bomen en op takken te vinden. Experts raden aan om elk contact met deze beestjes te vermijden aangezien ze dodelijk kunnen zijn voor honden en kleine kinderen behoorlijk ziek kunnen maken.

De processierupsen of thaumetopoea pityocampa, zijn vermoedelijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kan vinden, zeker in gebieden waar dennenbomen in grote getallen voorkomen. Deze rupsen zijn te vinden in de warmere regio’s van Zuid-Europa en dus ook in Spanje. Zij veroorzaken grote schade aan de pijnboombossen en zij zijn tevens een groot gevaar voor dieren en in sommige gevallen voor mensen.

Raak hen niet aan!

Waarschuw kinderen dat deze rupsen anders zijn dan degene die zij kennen uit België en Nederland. De zeer fijne haren van deze dieren zijn giftig en gevaarlijk. Als je huisdieren hebt moet je speciaal opletten want de processierupsen kunnen beesten doden of zeer ernstig ziek laten worden.

Waar

Men kan processierupsen vinden in zijden cocons die in pijnbomen hangen, hier zijn ze gevaarlijk voor de bomen, ze verwijderen alle naalden. Krijgen ze meer honger dan trekken ze naar de volgende boom waar ze vervolgens de naalden opeten. Zij verplaatsen zich neus tegen staart, in een lange rij. Daarvan hebben zij trouwens hun naam van gekregen, processierups.

Wanneer

Men ziet ze meestal van januari tot midden april en ze zijn op zijn gevaarlijkst van midden tot einde februari. Soms worden ze echter ook al waargenomen in de maand december zoals dit jaar aangezien de temperaturen gunstig en warm zijn.

Let op

Als ze op u of op uw huisdier vallen, veeg ze niet af met uw handen want het effect is zeer onaangenaam, het veroorzaakt een grote irritatie, jeuk en pijn. Mensen, honden en katten kunnen in shock gaan!

 

De haartjes van de rupsen blijven gevaarlijk, ook al zijn de rupsen dood. Pook ze niet op met een stok, de haartjes vliegen rond en blijven gevaarlijk. Men kan ze best verbranden zodat de haartjes niet meer kunnen rondvliegen.

Tips

•Zitten ze nog in de cocon in de boom, spuit er haarspray op om de haartjes vast te kleven, doe er een plastiek zak rond en verbrand de zak op de grond.

•Kruipen de rupsen reeds over de grond, besproei ze met benzine en steek ze in brand. Dit reduceert de rond vliegende haren. Wees wel voorzichtig dat men geen brand sticht.

•Woon je vlakbij pijnbomen, dan is het aangewezen dat je anti Histamine tabletten bij de hand hebt. Honden lopen met deze dieren een groter risico als ze snuffelen aan de grond waar de rupsen geweest zijn.

•Wees ook voorzichtig voor je ogen, indien ze geďnfecteerd zijn krijg je hevige pijn en een zwelling aan de ogen.

 

 
  Vergiftiging door Cacaoafval: klik hier....
Paardenmest: levensgevaarlijk voor de hond: klik hier....
 
 Last updated 24-05-2016

 

disclaimer  © De Schapendoes Club  www.schapendoesclub.nl  webdesign J.W.G.